Vērtīgi padomi no dietoloģes - Ilonas Brīvmanes
Vērtīgi dietoloģes padomi Starptautiskajā putras dienā
Veselības centra “Biķernieki” dietoloģe Ilona Brīvmane par godu Starptautiskajai putras dienai ir sagatavojusi vērtīgus padomus par putru un to pagatavošanu.
Putra ir viegli pagatavojams un veselīgs ēdiens. Putras pamatā ir dažādi lobīti pārtikas graudi - putraimi. Tie var būt gan veseli graudi, gan skaldīti graudi.
Putraimus gatavo no dažādiem augiem, piemēram, griķiem, rīsiem, miežiem, kviešiem. Atkarībā no izcelsmes reģiona un rupjuma putraimiem var būt arī citi nosaukumi. Neskaldīti miežu putraimi ir grūbas. Smalki skaldīti kvieši ir manna, nedaudz rupjāki kviešu putraimi, kas cēlušies no arābu valstīm, ir kuskuss, tvaicēti kviešu putraimi ir bulgurs.
Putraimi ir ogļhidrātu avots uzturā. No ogļhidrātiem putraimos visvairāk ir cietes (72-88% ). Putraimos olbaltumvielas (6-13% ) ir ļoti dažādas aminoskābju satura ziņā; neaizstājamo aminoskābju tajās ir maz.
Griķu putraimi ir vieni no vērtīgākajiem putraimiem. To olbaltumvielās ir neaizstājamās aminoskābes cistīns un arginīns. Putraimu taukos (0,5- 6%) ir daudz nepiesātināto taukskābju un fosfatīdu (galvenokārt lecitīna). Putraimos ir В grupas vitamīni un minerālvielas (fosfors, kalcijs, dzelzs); to daudzums ir atkarīgs no graudiem noņemtā apvalka biezuma. Lielāka uzturvērtība ir tiem putraimiem, kurus iegūst, graudiem nolobot plānāku apvalka slāni, pilngraudu putraimiem.
Putraimiem ir liela enerģētiskā vērtība - 100 g putraimu dod 1470-1590 kJ (351-380 kcal).
Patreiz uzplaukumu veselīgās pārtikas sektorā piedzīvo Speltas jeb plēkšņu kvieši. Šie graudi ir pārklāti ar plēksnēm, kas aizsargā graudu no nevēlamas apkārtējās vides iedarbības, tie netiek ģenētiski modificēti, speltas lipeklis jeb glutēns vieglāk sagremojas. Speltai, kā jau graudaugam, ir augsts ogļhidrātu daudzums, taču ievērojami augsts ir arī olbaltumvielu un šķiedrvielu daudzums. Papildus šiem svarīgajiem savienojumiem spelta satur arī ievērojamu daudzumu dzelzs, vara, mangāna, magnija, fosfora, kālija, cinka, selēna, niacīna, tiamīna, B6 vitamīna un folijskābes.
Sastāvdaļas: Speltas kviešu manna 100%
Uzturvērtība 100g produkta: enerģētiskās vērtība 1460 kJ / 345 kcal, tauki 1,8g, tostarp piesātinātāstaukskābes 0,4g, ogļhidrāti 69g, tostarp cukuri 1,4g, šķiedrvielas 7,1g, olbaltumvielas 9,6g, sāls 0,01.
Jāņem vērā, ka 345kcal ir 100g sausa produkta, vienai porcijai nepieciešams 20.0 – 30.0g t.i. attiecīgi 69 – 103.5 kcal/porcija.
Viegli pagatavojama putra no Speltas kviešiem ir Speltas mannā putra, mannas putraimu krāsa ir gaiši brūngana.
Pagatavošana:
50 g putraimu pievieno 1/2 l silta, šķipsnu sāls piena un maisot uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai, maisot vāra 2 minūtes, tad ļauj uzbriest.